Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Als eigenaar je woning duurzamer maken

Door de hoge energieprijzen heb je misschien meer interesse om je woning duurzamer te maken.  We leggen graag aan je uit hoe je dat het beste aanpakt, wat de mogelijkheden zijn, en wat je van ons mag verwachten. 

Veel van de maatregelen die je kan nemen om te verduurzamen, zijn gebonden aan het gebouw waar je woont. Denk aan het dak isoleren, zonnepanelen plaatsen, of het gebouw aardgasvrij maken. Je besluit daarom vaak samen met je buren dat je gaat verduurzamen. Dit doe je in de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Samen verduurzamen

In de VvE ben je samen met andere huiseigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw. Het komt steeds vaker voor dat eigenaren ook samen willen investeren in het duurzamer maken van het gebouw. Dit kun je bespreken tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV). Alle eigenaren mogen hier dan over stemmen. Iedere eigenaar heeft stemrecht. Hoeveel precies, hangt af van de splitsingsakte en hoeveel woningen de eigenaar bezit.

Woonstad als eigenaar

Veel van onze gebouwen bestaan uit koopwoningen én huurwoningen. Als eigenaar van die huurwoningen zitten wij daarom ook in de VvE. Wij beslissen dan ook mee als er duurzaamheidsplannen zijn. En omdat vaak meerdere huurwoningen in het gebouw van ons zijn, zijn er dan meer mogelijkheden.

Zo pak je het aan

We vinden het altijd goed nieuws als eigenaren willen verduurzamen. Maar er komt ook een hoop bij kijken. Je moet nadenken over welke maatregelen het beste passen, wat de

kosten zijn, een uitgebreid plan maken, en onderzoeken of het haalbaar is. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Samen met andere eigenaren, ben je verantwoordelijk voor het maken en uitvoeren van het plan. Bekijk hier hoe je het aanpakt:

  • Doel bepalen

    Bedenk eerst welk doel je wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld energie besparen, of zelf duurzame energie opwekken? En wanneer wil je dat doel bereiken? Ga je voor de korte termijn, of de langere termijn?

  • Maatregelen kiezen

    Zoek dan uit welke maatregelen er bij dat doel passen. Voor zelf energie opwekken zijn zonnepanelen bijvoorbeeld een goede optie. Wil je energie besparen, dan is het isoleren van het dak misschien wel een slimme oplossing. Er is veel mogelijk: van een groen dak aanleggen tot het aardgasvrij maken van het hele gebouw. Vaak is het: hoe groter de ambitie, hoe uitgebreider het plan, en hoe hoger de kosten.

  • Haalbaarheid onderzoeken

    Vervolgens onderzoek je of het plan haalbaar is. En zo ja, wat het beste moment is om het uit te voeren. Als een dak over twee jaar helemaal vernieuwd moet worden, is het niet handig om volgend jaar al zonnepanelen te plaatsen. Dan kunnen we beter even wachten.

  • Samen maken en uitvoeren

    Dit klinkt als een hoop werk, maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Het is juist slim om het samen te doen, met andere eigenaren in de VvE. Vaak zijn er dan extra ledenvergaderingen nodig. Je kunt ook een duurzaamheidscommissie oprichten, waarin je samen met een aantal eigenaren uit de VvE de mogelijkheden onderzoekt. Tijdens de ledenvergadering kan ook worden besloten om een onderzoek te laten uitvoeren door een partij die hierin is gespecialiseerd. Zo’n onderzoek kost wel geld, dat de VvE (en dus de eigenaren) moeten betalen.


Wat wij doen

We snappen dat je het liefst morgen wil beginnen met verduurzamen. En misschien verwacht je dat wij meteen aan de slag gaan. Dat willen we natuurlijk maar al te graag, maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar we rekening mee moeten houden:

  • Samen verantwoordelijk

    We zitten met alle andere eigenaren van het gebouw in de VvE. We moeten dan ook samen beslissen, en samen aan de slag. Is er een idee om te verduurzamen? Dan moet er genoeg draagvlak zijn en er moet over gestemd worden in de ledenvergadering. 

  • Ieder gebouw is anders

    Wat bij de buurman verderop in de straat kan, is niet automatisch mogelijk bij jouw gebouw. Als je zonnepanelen wil plaatsen, moeten we bijvoorbeeld eerst onderzoeken of dit wel kan. Het dak moet sterk genoeg zijn, en er moet genoeg plek en zon zijn. Deze voorbereidingen kosten tijd, en zijn soms best ingewikkeld. En ieder gebouw is anders, dus moeten we het elke keer opnieuw doen.

  • De staat van je gebouw

    Als de woningen al een energiezuinig label A hebben, is er minder ruimte voor verbetering dan bij een label G.

  • Planning voor groot onderhoud

    We kijken naar wanneer er groot onderhoud voor je gebouw staat gepland. Als er bijvoorbeeld op de planning staat dat het dak over twee jaar moet worden vernieuwd, is het handiger om daarna pas zonnepanelen te plaatsen.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.