Uitleg over stookkosten
Het grootste deel van de energie die je verbruikt is voor het verwarmen van je huis. Op je stookkosten kun je dus veel besparen. We vertellen je hier meer over deze kosten.
Onze woningen worden op verschillende manier verwarmd. Hierdoor betalen huurders op verschillende manieren voorverwarming. Kies hieronder jouw type verwarming voor de juiste informatie.
Weet je niet welk type verwarming je hebt? Zo herken je het: CV-ketel. Je hebt een eigen ketel. Deze gebruikt gas voor het verwarmen van je huis. In je woonkamer hangt een thermostaat. Hiermee regel je de temperatuur in huis. Blokverwarming. Er staat een grote ketel op het dak van je woongebouw, of in een algemene ruimte. Vanaf de ketel lopen buizen met warm water naar alle woningen in het gebouw toe, om ze mee te verwarmen. Aan je verwarmingen in huis hangen metertjes. Deze houden bij hoeveel je verbruikt. Stadsverwarming. Dit zijn leidingen onder de grond met warm water. Deze lopen door grote delen van de stad. Hiermee worden alle woningen in het gebouw verwarmd. In je woonkamer hangt een thermostaat. Hiermee regel je de temperatuur in huis. Dit zijn de drie meest voorkomende types. Zit jouw verwarming er niet tussen? Of twijfel je? Neem dan contact met ons op, dan zoeken we het samen uit.
-
CV-ketel
Voor verwarming in huis heb je een gascontract met een energiebedrijf (zoals Eneco, Vattenfall, of Greenchoice).
Hoe betaal ik hiervoor?
Je betaalt iedere maand een voorschot voor stookkosten aan het energiebedrijf (vaak samen met een bedrag voor warm water en koken op gas). Dit bedrag is een schatting van je verbruik. Ieder jaar krijg je van het energiebedrijf de eindafrekening. Daar staat op hoeveel je echt hebt verbruikt. En of je moet bijbetalen, of geld terugkrijgt.
Hoe weet ik mijn verbruik?
Op je meter zie je elke dag hoeveel je hebt verbruikt. Ieder jaar vraagt het energiebedrijf om je meterstanden door te geven. Wij raden aan om dit te doen. Zo kunnen ze je voorschot goed berekenen. Heb je een slimme meter? Dan worden je meterstanden automatisch naar het energiebedrijf gestuurd. Daar moet je wel toestemming voor geven.
Ga ik meer betalen in 2023?
Dat weten wij niet, dat bepaalt jouw energiebedrijf en hangt af van welk contract je met hen hebt. Wel verwachten we dat de hoge prijzen nog wel even blijven.
-
Blokverwarming
Voor verwarming in huis betaal je aan ons. Wij betalen voor het verbruik van gas (bij collectieve ketel) of betalen de kosten aan het warmtebedrijf (bij collectieve stadswarmte), en rekenen dit aan jou door op basis van je eigen verbruik.
Hoe betaal ik hiervoor?
Je betaalt iedere maand een voorschot stookkosten aan ons. Dit bedrag is een schatting van je verbruik. Ieder jaar krijg je van ons een eindafrekening stookkosten. Daar staat op hoeveel je echt hebt verbruikt. En of je moet bijbetalen, of geld terugkrijgt.
Hoe weet ik mijn verbruik?
Je verbruik zie je op de metertjes die aan je verwarming (radiator) hangen. Soms hangt de meter in je meterkast, op de leiding voor warm water.
Warmtemeter op radiator Warmtemeter op waterleiding Ga ik meer betalen in 2023?
Door de hoge energieprijzen moeten we je voorschot in 2023 opnieuw verhogen. Je krijgt nog wel een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de hoge energieprijzen. Lees meer over deze regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen.
-
Stadsverwarming
Voor verwarming in huis betaal je direct aan een warmtebedrijf. In Rotterdam is dat Eneco of Vattenfall.
Hoe betaal ik hiervoor?
Je betaalt iedere maand een voorschot voor stookkosten aan het warmtebedrijf (vaak samen met een bedrag voor warm water). Dit bedrag is een schatting van je verbruik. Ieder jaar krijg je van het warmtebedrijf de eindafrekening. Daar staat op hoeveel je echt hebt verbruikt. En of je moet bijbetalen, of geld terugkrijgt.
Hoe weet ik mijn verbruik?
Op je meter zie je elke dag hoeveel je hebt verbruikt. Ieder jaar vraagt het warmtebedrijf om je meterstanden door te geven. Wij raden aan om dit te doen. Zo kunnen ze je voorschot goed berekenen. Heb je een slimme meter? Dan worden je meterstanden automatisch naar het warmtebedrijf gestuurd. Daar moet je wel toestemming voor geven.
Ga ik meer betalen in 2023?
De overheid (ACM) bepaalt ieder jaar het maximum voor de prijzen voor stadsverwarming. Daar moeten de warmtebedrijven zich aan houden. We verwachten we dat de hoge prijzen nog wel even blijven.