Wil je samen met je buren een bewonersgroep starten?
Dan helpen we je graag. Vorm samen met jouw buren een groep en neem contact met ons op. We beantwoorden al jouw vragen. Heb je daarna een bewonersgroep of een bewonerscommissie gestart. Hiermee kunnen we jullie ondersteunen:
-
Beschikbaar stellen van vergaderruimte voor overleg tussen bewonersgroep en Woonstad
Met de meeste bewonersgroepen overleggen wij drie keer per jaar. Wanneer gewenst stellen we hiervoor een vergaderruimte ter beschikking. Dit kan bij een plek in de buurt van het wooncomplex (bijvoorbeeld een Huis van de Wijk) of op een locatie van Woonstad Rotterdam.
-
Informeren en raadplegen van andere huurders in het woongebouw
Wanneer de bewonersgroep mededelingen wil doen aan alle bewoners, kunnen wij voor de communicatie zorgen.
Bijvoorbeeld informatie ophangen in de algemene ruimtes. En minimaal éénmaal per jaar printen we een papieren nieuwsbrief.
-
Scholing en inhuren van advies
Leden van de bewonersgroepen mogen jaarlijks een opleiding volgen die door Woonstad Rotterdam in overleg met de Klantenraad georganiseerde wordt. En wanneer de groep dat wil, betaalt Woonstad Rotterdam voor de bewonersgroep een lidmaatschap van de Woonbond.
-
Kosten voor vergaderruimte met alle bewoners
Wanneer gewenst stellen we één keer per jaar een vergaderzaal ter beschikking waarin de bewonersgroep een algemene vergadering kan houden met alle bewoners van een complex.
-
Betaling van activiteiten
Woonstad Rotterdam biedt wel ondersteuning, maar geeft geen vergoeding aan bewonersgroepen in de vorm van geld. Wanneer je wilt dat we bijdragen voor een activiteit, bijvoorbeeld een opruimactie of een tuinendag, dan kun je hiervoor (net als alle huurders van Woonstad Rotterdam) ideeën aandragen en financiële bijdrage vragen. We vinden het fijn dat je dit soort dingen voor jouw omgeving organiseert!
Wil je een bewonerscommissie starten dan zijn er voorwaarden waar de bewonersgroep aan moeten houden.
-
Voorwaarden bewonerscommissie
Om een bewonerscommissie te starten moet je aan een aantal eisen houden. De Overlegwet (Art 1, lid 1, onderdeel f) stelt een aantal voorwaarden aan een bewonerscommissie. Het moet een commissie zijn van bewoners van huurwoningen in een wooncomplex. Geen huurdersorganisatie. De bewonerscommissie komt op voor
de huurders van dat woongebouw door:- de huurders op de hoogte te houden van haar activiteiten en hen betrekt bij het bepalen van haar standpunt;
- ten minste eenmaal per jaar een vergadering organiseert voor de huurders. Waar zij verantwoording aflegt van haar activiteiten in het afgelopen jaar. Haar plannen voor het eerstvolgende jaar bespreekt en deze vaststelt;
- alle huurders van de woongelegenheden of wooncomplexen, waarvoor zij opkomen. De kans te geven om zich bij haar aan te sluiten.
Woonstad beoordeelt of een groep aan de eisen voldoet. Niet eens met het oordeel dan kan de bewonersgroep bezwaar maken bij de huurcommissie.