Veel gestelde vragen over asbest
-
Wat is asbest?
Asbest is een bouwmateriaal, dat vroeger veel is gebruikt. Sinds 1994 is dit verboden, omdat het gezondheidsrisico ‘s met zich mee kan brengen.
In woningen en gebouwen die voor het jaar 1994 gebouwd zijn, gaan we kijken of er asbest gebruikt is in het bouwmateriaal. Dit noemen we asbestinventarisatie.
-
Kan je asbest zelf herkennen?
Alleen een onderzoek in een laboratorium kan bewijzen of het echt om asbest gaat. Daarom kan het zijn dat er monsters van asbestverdachte materialen worden genomen.
-
Waarom onderzoeken jullie wel bij mijn buren en niet bij mij?
De woningen in een gebouw zijn allemaal hetzelfde. Dit betekent dat we kunnen bepalen of er asbest aanwezig is door 10% van de woningen te onderzoeken. Dit kan betekenen dat we niet bij jou in de woning zijn geweest, maar wel bij andere bewoners.
-
Welke soorten asbest zijn er?
- Hechtgebonden asbest; het grootste deel van de astbesttoepassingen is hechtgebonden. Zolang dit niet beschadigd raakt, is dit niet gevaarlijk. Dit type asbest zit in o.a. golfplaten van asbestcement en ventilatiekanalen.
- Niet-hechtgebonden asbest; hierin is asbest niet verbonden met een bindmiddel. Dit komt in de praktijk niet vaak voor. Dit type asbest kan voorkomen in vinylzeil, isolatieplaten of koorden achter gaskachels.
-
Waar kan asbest in voorkomen?
In woningen die voor 1994 zijn gebouwd, kan asbest voor komen in:
- Geïsoleerde plaatsen, bijvoorbeeld daken, schoorstenen, rond cv-ketels.
- Plaatsen die door het weer aan slijtage leiden. Bijvoorbeeld gevelplaten, daken van schuren en garages.
- Brandwerende platen in garages, meterkasten, rond schoorstenen en oude cv-ketels.
- In ventilatiekanalen, kruipluiken, riolering en vensterbanken.
- In vinyltegels en vinylzeil van vóór 1984.
-
Hoe wordt asbest verwijderd?
Speciale bedrijven verwijderen asbest, zij voldoen aan de wettelijke eisen. Zij schermen de ruimte waarin zij werken volledig af. Hierdoor blijven geen asbestvezels achter in de woning.
Schrik niet van de beschermende kleding die zij dragen. Dit is alleen, omdat zij door hun werk veel in aanraking komen met asbest en zegt weinig over het mogelijke gevaar in jouw woning.
-
Wat moet ik met de kaart die ik bij de brief over asbest heb ontvangen?
Hang deze kaart op in de meterkast van je woning. Zo kun je altijd zien waar er asbest in je woning is verwerkt. En waar je dus niet mag boren, schuren, zagen etc.
-
Wat zijn de risico's bij asbest?
Asbest bestaat uit kleine vezels die bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken. Dit komt voor bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. Het inademen van vezels kan alleen als die vezels zijn losgekomen. Dat risico is het grootst bij niet-hechtgebonden asbest. Hoe vaker je de vezels inademt, hoe groter het gezondheidsrisico.
-
Ik woon al jaren in een woning met asbest. Heb ik risico gelopen?
Lucht in woningen bevat normaal gesproken geen asbestvezels in een concentratie die gevaar oplevert voor de gezondheid. De kans op een risico is heel klein.
-
Waar kan ik met mijn vragen over gezondheid en asbest terecht?
Met vragen over asbest en gezondheid kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD. Dat is voor deze regio GGD Rotterdam-Rijnmond, afdeling Milieu en Gezondheid.
-
Kan ik Woonstad Rotterdam aansprakelijk stellen bij asbest?
Nee, asbest was tijdens het bouwen van je woning en/of gebouw een algemeen geaccepteerd bouwmateriaal.