Werken aan funderingen
-
04 februari 2021 - Verbouwen en onderhoud
Wordt er aan de fundering onder jouw woning of bedrijfsruimte gewerkt? Of is er funderingsherstel in jouw straat? Op deze pagina lees je wat je kunt verwachten. Bekijk ook de video's.
Wat is funderingsherstel?
Als een woning scheef staat of verzakt is, dan zijn er vaak problemen met de fundering. Je merkt het vaak als ramen en deuren al een tijdje klemmen. In deze video leggen we uit wat funderingsherstel precies is.
Hoe gaan we de fundering verbeteren?
Het verbeteren van de fundering doen we natuurlijk zo voorzichtig en veilig mogelijk. Huurders op de begane grond moeten tijdelijk verhuizen naar een ander huis of bedrijfspand. Het funderingsherstel duurt in totaal ongeveer 6 tot 12 maanden. Krijg je ook een nieuwe keuken, badkamer of toilet? Dan beginnen we daar pas mee als het funderingsherstel klaar is. Het is dus per funderingsproject verschillend wanneer al het werk klaar is. De bewoners krijgen een planning tijdens het project.
Dit is hoe het werkt:
-
Stap 1: Onderzoek
Huizen die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd kunnen problemen met de fundering krijgen. Ook als je woning in een risicogebied staat, is de kans groot dat je problemen met de fundering krijgt. Zien we scheuren, staat het gebouw scheef of is het verzakt? Dan onderzoeken we de fundering. We graven een put vanaf de straat of tuin om naar de palen onder het gebouw te kijken. Is de fundering slecht? Dan starten we met voorbereidingsonderzoek. We informeren bewoners, ondernemers en buren over het onderzoek en het werk.
-
Stap 2: Planning
Na het onderzoek bepalen we de beste manier om de fundering te herstellen. Soms kunnen we onder het huis door graven, maar meestal moeten we de vloer er helemaal uithalen. Het werk is ingewikkeld en duurt lang. We kunnen niet alle funderingen onder één woonblok tegelijk aanpakken. Het werk zorgt altijd voor overlast, maar door slim te plannen proberen we de overlast zo klein mogelijk te houden.
-
Stap 3: Afstemming
Funderingsherstel onder het ene huis kan betekenen dat het huis ernaast ook funderingsherstel nodig heeft. We gaan daarom gelijk in gesprek met eigenaren van de huizen naast onze huizen. We bespreken de plannen voor het werk met de bewoners. En we vertellen wat zij kunnen verwachten. Bewoners kunnen het ons vertellen als zij een bijzondere persoonlijke situatie hebben, bijvoorbeeld ziekte. Dan denken we daar zoveel mogelijk aan tijdens het werk. Vanaf de voorbereiding houden we contact met de bewoners door e-mailnieuwsbrieven, persoonlijke gesprekken en brieven.
-
Stap 4: De uitvoering
Tijdens het funderingsherstel houden we je op de hoogte van het werk. Helaas kunnen we niet voorkomen dat je er last van hebt. Houd rekening met:
- Minder parkeerruimte
Tijdens het werk is er minder parkeerruimte. Hier plaatsen we containers en bouwmateriaal. Het kan zijn dat je een parkeerplek verderop moet zoeken. - Geluid
De machines maken allemaal geluid. We werken bijvoorbeeld met waterpompen, heimachines en machines die beton uithakken. Je hoort dit de hele dag. Tijdens het heien overdag voel je ook trillingen. 's Nachts staan de waterpompen ook aan. - Stof en rommel
Waar funderingen worden hersteld, ontstaan stof en rommel. Breek- en sloopwerk is nodig om onder het huis bij de fundering te komen. Voor het plaatsen van heipalen moeten we in de grond graven. - Tuin ontruimen
Soms moeten we een tuin ontruimen om bij de fundering te komen. Dit gebeurt altijd in overleg met de bewoner. Na alle werkzaamheden brengen we de tuin weer netjes in de originele staat terug. - Slechte bereikbaarheid
Het aanleveren van materialen, zoals heipalen, kan leiden tot slechte bereikbaarheid. Soms is de straat zo smal dat er geen ruimte is om een vrachtwagen langs de weg te parkeren. De straat is dan tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. -
Bouwvakkers in en rond je woning
Denk eraan dat de aannemer rond je woning werkt en soms binnen moet komen. We maken afspraken met de aannemer om de overlast zo klein mogelijk te houden, zoals de radio niet te hard zetten.
- Minder parkeerruimte
-
Stap 5 (niet altijd nodig): tijdelijk verhuizen
Als je op de begane grond woont, dan moet je altijd tijdelijk je woning uit. Of je moet tijdelijk je bedrijfsruimte uit. We zorgen altijd voor een oplossing die past bij je situatie. Je betaalt hiervoor geen dubbele huur.
Wat merk ik ervan?
Het werk aan de fundering geeft veel overlast, zoals lawaai en stof. Als je thuis bent, heb je veel overlast tussen 7.00 en 16.00 uur. Als je niet thuis bent of niet thuis werkt, dan heb je er natuurlijk minder last van.
In de video hieronder laten we zien hoe het werk eruit ziet en hoe het klinkt.
Als we de funderingen vernieuwen, verbeteren we soms gelijk extra dingen aan het gebouw of de woningen. In de video hieronder zie je daar voorbeelden van.
Wat betekent funderingsherstel voor jou?
Dat hangt af van je situatie:
-
Ik huur een woning of ruimte op de begane grond
We onderzoeken eerst de staat van de fundering. Ook in jouw huis. Vaak is voor het funderingsherstel zo veel werk nodig dat je tijdelijk moet verhuizen. Natuurlijk zorgen wij dat je een andere passende woning krijgt. Hiervoor betaal je geen dubbele huur.
-
Ik huur een woning of ruimte op de eerste verdieping of hoger
Eerst onderzoeken we de staat van de fundering. Als dat nodig is, doen we dat ook in jouw huis. Bij funderingsherstel hoort geluid en bouwverkeer waar je last van kunt hebben. We blijven in contact om te kijken hoe je situatie is. De aannemer is ook altijd direct te benaderen.
-
Ik ben huurder en woon naast een eigenaar van een Woonstadwoning
We hoeven niet in jouw woning te werken tijdens het funderingsherstel. Je gaat wel merken dat er gewerkt wordt in de straat. Je kunt last hebben van geluid en bouwverkeer. En er zijn minder parkeerplekken in de straat. Alleen bewoners krijgen een vergoeding bij funderingsherstel, omwonenden krijgen dat niet.
-
Ik ben eigenaar en woon naast een woning van Woonstad Rotterdam
We hoeven niet bij jouw woning aan de slag tijdens het funderingsherstel. Bij funderingsherstel in de straat hoort geluid en bouwverkeer waar je last van kunt hebben.
Natuurlijk doen we ons best om zo weinig mogelijk overlast te geven.
Samen pakken we dit probleem aan
We hebben veel woningen in Rotterdam waarvan we de fundering moeten vernieuwen. Naast onze gebouwen zitten vaak ook gebouwen met een andere eigenaar. We proberen zo vroeg mogelijk met hen samen te werken. Bekijk hier het filmpje waarom wij dit doen.
Handige websites voor meer informatie
Funderingsloket - Funderingskaart van de gemeente Rotterdam