Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Geschiedenis Rechthuis - Tolhuislaan

Katendrecht en de Rechthuislaan

De Rechthuislaan is een brede laan op Katendrecht. In tegenstelling tot veel andere straten die de lengte van het schiereiland benadrukken ligt deze laan dwars op de lengterichting en is daardoor een hoofverbinding tussen de Rijn- en Maashaven.

Tot ver in de 19e eeuw was Katendrecht een klein dorp langs de Katendrechtse Zeedijk met een kerk en enkele buitenplaatsen dat in veerverbinding stond met de stad Rotterdam. Katendrecht kreeg zijn huidige vorm door de aanleg van de eerste en tweede Katendrechtse havens en met name de Rijnhaven (1887-1895) en Maashaven (1898-1905) die gericht waren op de overslag van kolen en erts. Het volledige dorp werd gesloopt om plaats te maken voor treinemplacementen, silo’s, loodsen en arbeiderswoningen. De orientatie van de nieuwe bebouwing werd bepaald door de nieuwe kades, maar enkele oude structuren zoals het tracé van de Katendrechtse zeedijk (Katendrechtsestraat), Breede Hilledijk en de Veerdam werden overgenomen.

Ter plekke van de oude dorpskern van Katendrecht werd een nieuwe wijk gepland. In 1901 wordt vanuit de Rotterdamse gemeenteraad gekozen voor straatnamen die verwijzen naar voormalige gebouwen in Oud Katendrecht. De Rechthuislaan wordt hierbij genoemd als hoofdstraat die de verbinding tussen de Maashaven en de Veerdam maakt. Eén voor één worden de kavels aan de Rechthuislaan verkocht en tussen 1901 en 1909 verschijnen hier winkel- en bovenwoningen. Met een breed scala aan functies (o.a. een bakkerij, slagerij, smederij, cafés, een politiepost en een Roomskatholiek kerkje) was de Rechthuislaan een centrum voor de buurt. Dat moet ook nodig geweest zijn, want behalve door de veerpont was Katendrecht geïsoleerd van de rest van Rotterdam. Op Katendrecht woonden veel havenarbeiders en (Chinese) scheepslui en stond bekend als rosse buurt en Chinatown. Daarmee was Katendrecht een levendige wijk middenin de havenbedrijvigheid, maar het verloederde ook sterk.

Vanaf 1980 werden er plannen gemaakt voor renovatie van de woningen op Katendrecht, maar het zou enkele jaren duren voor de plannen ten uitvoer werden gebracht. Tussen 1986 en 1989 werden verschillende woningen aan de Rechthuislaan samengetrokken, verbouwd met portiekontsluitingen en werden de typische met trespa bekleedde dakopbouwen gemaakt. Veel van de winkels verdwenen en werden vervangen voor woningen of bergingen. De typische verticale gevelgeleding langs de Rechthuislaan werd hiermee horizontaal getrokken en de begane grond kreeg een gesloten uiterlijk.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.