Energietransitie
Woonstad Rotterdam wil als vooruitstrevende woningcorporatie haar bijdrage leveren aan de energietransitie. De energietransitie betekent voor ons dat we overgaan naar andere vormen van energie om onze huizen mee te verwarmen. Dat we zelf duurzame energie opwekken. En dat we zuiniger omgaan met energie.
-
Woningen aardgasvrij maken
Een grote opgave in de energietransitie is de overstap van gas naar andere en duurzame energiebronnen. We zijn de afgelopen vijftig jaar gewend geraakt aan onze cv-ketel en aan ons gasfornuis. Maar in de toekomst gaan we elektrisch koken. En stoken we onze huizen warm met bijvoorbeeld industriële restwarmte uit het warmtenet.
Het warmtenet is een leidingenstelsel dat warmte die fabrieken in de haven over hebben, transporteert naar Rotterdamse wijken. Door woningen aan te sluiten op dit warmtenet, hoeven ze niet langer op gas te worden verwarmd. Daardoor gaat de CO2-uitstoot omlaag. Dat is veel beter voor het milieu.
Wijk voor wijk, complex voor complex gaat Woonstad Rotterdam woningen aardgasvrij maken. Daar zijn we een tijdje geleden al mee begonnen. Met de gemeente Rotterdam werken we samen om in 2030 onze woningen in Pendrecht en in Prinsenland – Het Lage Land zo veel mogelijk aardgasvrij te hebben. In 2050 willen we dat al onze woningen aardgasvrij zijn. In 2020 zijn ongeveer 800 woningen van Woonstad Rotterdam aardgasvrij gemaakt.
-
Duurzame energie opwekken
Het is ook mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Dat kan via zonnepanelen op het dak. Uiteraard moeten we eerst goed onderzoeken of het dak hiervoor geschikt is. In totaal heeft Woonstad Rotterdam tot nu toe bijna 13.000 zonnepanelen geplaatst op woningen.
13.000 zonnepanelen op daken
-
Minder energie gebruiken
Door woningen goed te isoleren, gaat minder warmte en dus energie verloren. Woonstad Rotterdam werkt stap voor stap aan het beter isoleren van de woningvoorraad. Bijvoorbeeld door HR+ glas aan te brengen en door buitengevels te isoleren. Het is ons gelukt om in 2021 onze woningen naar gemiddeld energielabel B te brengen.
woningen gemiddeld energielabel B
De meest duurzame vorm van energie is de energie die niet wordt gebruikt. Daar heb je als bewoner veel invloed op. Door de verwarming laag te zetten bijvoorbeeld. Door goed te letten op het licht. Door elektrische apparaten uit te zetten. En zo zijn er nog tal van tips om energie en dus geld te besparen.