Vragen over de bewoners
-
Kunnen alle bewoners van de Wielewaal nog terugkeren?
De bewoners die bij het tekenen van het convenant op 21 april 2011 al in de Wielewaal woonden hebben een terugkeermogelijkheid. Zij krijgen een passende woning aangeboden in de nieuwe Wielewaal. Wat een passende woning is, lees je bij de volgende vraag: "Kunnen de bewoners met terugkeermogelijkheid in de Wielewaal de nieuwe huren nog betalen?"
Bewoners die na 21 april 2011 in de Wielewaal zijn komen wonen, wisten voorafgaand aan het tekenen van het huurcontract dat het om een tijdelijke woning ging. Zij krijgen een passende woning aangeboden buiten de Wielewaal.
Op het moment dat er een nieuwe woning wordt aangeboden, wordt de situatie van de huishoudens opnieuw beoordeeld volgens de regels van passende toewijzen. Het kan voorkomen dat zij daardoor geen recht meer hebben op sociale huur. In deze situatie passen we maatwerk toe om te zorgen dat we deze huishoudens zo goed mogelijk voorzien in een vervangende woning.
Bewoners van de Wielewaal weten dat ze mogen terugkeren. Bij sloop, nieuwbouw en renovatie gaan we altijd persoonlijk met bewoners in gesprek. Dit doen we boven op de communicatie per brief, de folders en de nieuwsbrieven. Dat hebben we in de Wielewaal ook gedaan. Helaas zijn er op dit moment enkele bewoners die niet met ons in gesprek willen over de mogelijkheid om terug te keren. Mogelijk verandert de uitspraak van de Raad van State deze situatie op korte termijn.
-
Kunnen de bewoners die terugkeren naar de Wielewaal de nieuwe huren nog betalen?
De huurprijs voor een sociale huurwoning hangt af van het aantal mensen dat er gaat wonen, het gezamenlijk inkomen en het type woning. Dit heet Passend Toewijzen.
Een voorlopige schatting is dat de woonlasten voor de nieuwe woningen toenemen met 35 tot 150 euro. Uiteraard zal per huishouden moeten blijken wat de exacte stijging is van de woonlasten. Huurtoeslag en de verwachte lagere stookkosten kunnen de woonlasten ook verlagen.
-
Hebben de bewoners van de Wielewaal mee kunnen denken over de nieuwe plannen?
Ja, dat is op veel verschillende manieren gebeurd. Zo hebben bewoners mee besloten over de keuze van de architect, het ontwerp en de indeling en zelfs de hoogte van de huur van de nieuwbouw in de Wielewaal-Oost, die werd opgeleverd in 2016. Ook in de nieuwbouwplannen voor de bestaande Wielewaal zijn veel wensen en voorstellen van bewoners meegenomen. In december 2018 hebben bewoners met VR-brillen hun toekomstige sociale huurwoning bekeken en voorstellen gedaan voor de woningplattegronden.
Zo wordt er geparticipeerd met bewoners.
We blijven één-op-één in gesprek met bewoners. Bijvoorbeeld tijdens de spreekuren die we sinds 2017 houden. Die nu digitaal worden gehouden vanwege de coronamaatregelen. Ook zijn er al sinds 2018 verschillende inloopavonden geweest over onder andere het bestemmingsplan. We blijven deze bijeenkomsten faciliteren in samenwerking met BPD en de gemeente Rotterdam.
-
Veel bewoners van de Wielewaal zijn onzeker over de toekomst. Hoe houden jullie daar rekening mee?
We weten uit ervaring hoe ingrijpend verhuizen vanwege sloop kan zijn voor bewoners. Per fase wordt één tot anderhalf jaar van tevoren met de bewoners van ieder huishouden een persoonlijk gesprek gevoerd. Hierbij bespreken we de woonwensen, de persoonlijke situatie en hoe de herhuisvesting gaat. We proberen hierbij zoveel mogelijk duidelijkheid en zekerheid te bieden. Naast de persoonlijke gesprekken is er een wekelijks digitaal spreekuur, waar bewoners met alle vragen terecht kunnen. Ook informeren we alle bewoners én omwonenden huis-aan-huis met brochures en nieuwsbrieven over alle ontwikkelingen.
In de gesprekken met bewoners ervaren wij ook de onduidelijkheid en onzekerheid die zij voelen. De onrust die de actiegroep bij veel van onze huurders heeft veroorzaakt in de afgelopen jaren heeft niet bijgedragen aan het verbeteren van die situatie. En soms komt onzekerheid door onwetendheid, omdat het ons tot op heden niet is gelukt alle bewoners van de Wielewaal persoonlijk te spreken over de terugkeermogelijkheid en de tijdelijke huisvestingsmogelijkheden. Mogelijk verandert de uitspraak van de Raad van State deze situatie op korte termijn.