Vragen over de nieuwbouw
-
Waarom is gekozen voor slopen en nieuwbouw in plaats van het renoveren van de woningen in de Wielewaal?
In 2011 concludeerden Bewonersorganisatie Wielewaal, Huurdersvereniging Wielewaal, de gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam samen dat de woningen te slecht zijn om te renoveren. Dat is niet zo vreemd. De noodwoningen werden kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd met een levensduur van 25 jaar. Ruim zestig jaar later zijn ze echt ‘op’ en is samen besloten om ze te slopen en nieuwe woningen te bouwen.
Op 21 april 2011 ondertekenden alle partijen het Convenant Vernieuwing Wielewaal, met afspraken hoe we dat gaan doen. Zo staat in het convenant dat er in de Nieuwe Wielewaal sociale huurwoningen worden gebouwd, vrije sector huurwoningen en koopwoningen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het behoud van het karakter van de wijk en over terugkeermogelijkheden voor de bewoners van de Wielewaal.
-
Waarom worden de nieuwe woningen gebouwd door een projectontwikkelaar?
In 2016 maakten we bekend dat de commerciële gebiedsontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) de nieuwe woningen gaat bouwen in de Wielewaal. Dit sluit naadloos aan op de afspraken die de gemeente en de Rotterdamse woningcorporaties eerder dat jaar maakten met het Rijk, in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).
Door die afspraken kwamen extra financiële middelen beschikbaar voor grootschalige woningverbetering binnen het NPRZ. Een van de voorwaarden was dat gemeente en corporaties actief op zoek zouden gaan naar marktpartijen die willen investeren op Zuid. Dit past in de geest van de Woningwet uit 2015, die stelt dat woningcorporaties uitsluitend sociale huurwoningen mogen bouwen en alle overige woningen moet overlaten aan de markt.
-
Een kleine actiegroep van kopers heeft in 2013 een eigen plan voor de Wielewaal gemaakt. Waarom wordt dit niet uitgevoerd?
In 2013 presenteert een actiegroep van enkele bewoners een eigen plan voor de ontwikkeling van de Wielewaal. We hebben dit plan tussen 2013 en 2015 meerdere keren besproken met de initiatiefnemers. Zowel specialisten van de gemeente Rotterdam als die van ons beoordelen het plan als financieel onhaalbaar. Er is namelijk geen rekening gehouden met de hoge kosten voor de grond en voor het aanleggen van kabels, leidingen, wegen en riolering. Ook de praktische uitvoering van het plan is onrealistisch.
Wel wordt er na vijf gesprekken in 2015 een akkoord bereikt om onderdelen van het alternatieve plan op te nemen in de ontwikkeling van de Nieuwe Wielewaal. Maar de actiegroep trekt zich op het laatste moment terug uit dit akkoord en blijft vasthouden aan het eigen plan. Dit was voor ons de reden om te stoppen met gesprekken over het alternatieve plan.
Toch worden onderdelen en wensen uit het alternatieve plan meegenomen in de plannen voor de Nieuwe Wielewaal, zoals het zoveel mogelijk in stand houden van het stratenpatroon, de tuindorpstijl en het vele groen in de wijk.
De actievoerders blijven op vaak luidruchtige wijze aandacht vragen voor het eigen plan, in de pers en bij de politiek. In 2016 richten ze een wooncoöperatie op, met als doel het vastgoed in de Wielewaal te ontwikkelen. De coöperatie legt hetzelfde plan voor aan ons en aan de gemeente. Opnieuw wordt het plan afgewezen, om dezelfde redenen.
In een poging om de moeilijke situatie te doorbreken, biedt wethouder Simons in september 2017 de actiegroep aan om 50 woningen zelf te bouwen. De actiegroep wijst ook dit aanbod af. De gemeente Rotterdam beëindigt daarna de gesprekken met de actiegroep.
-
Wat gaat er dit jaar nog gebeuren?
Na de uitspraak van de Raad van State, die alle bezwaren op het bestemmingsplan ongegrond heeft verklaard, gaat de voorbereiding voor de bouw door. Dit houdt in: bomen en struiken verwijderen waar dit onvermijdelijk is en eventuele gebouwen, rioleringen en leidingen verwijderen. Verwachting is dat we dit najaar de eerste paal van de eerste nieuwe 77 sociale huurwoningen kunnen slaan. Zo kunnen de huishoudens die nu nog in een tijdelijke woning wonen verhuizen naar hun nieuwbouwhuis. Ook de bewoners van woningen in de volgende sloopfase kunnen dan direct verhuizen naar hun nieuwe woning. Dit doen we na uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure die op 17 juli wordt verwacht.
-
Krijgt Woonstad Rotterdam subsidie voor het slopen van de woningen?
We krijgen een korting op de door ons te betalen verhuurderheffing omdat we investeren in woningen op Rotterdam-Zuid. Deze korting gebruiken we voor andere sloop- en nieuwbouwprojecten op Zuid.
-
Wat gaat er gebouwd worden in de nieuwe Wielewaal
In totaal worden er 807 nieuwe woningen gebouwd in de nieuwe Wielewaal. Er zijn al 132 sociale huurwoningen gebouwd in Wielewaal Oost, daar komen er nog 68 bij in de bestaande Wielewaal. Daarbij komen er ook nog maximaal 80 woningen die we aanbieden aan bewoners met een terugkeermogelijkheid. Zo zorgen we ervoor dat we alle bewoners in de Wielewaal met een terugkeermogelijkheid ook echt een woning aan kunnen bieden. Daardoor komen er maximaal 280 sociale huur- en koopwoningen. In de toekomst blijven er maximaal 200 sociale huurwoningen in de Wielewaal bestaan. De overige 527 nog te bouwen woningen worden vrije sector huur- en koopwoningen, aangeboden door BPD of een andere verhuurder
Bekijk hier hoeveel nieuwe woningen er al worden gebouwd zijn en hoeveel oude al gesloopt.
Lees meer over de terugkeermogelijkheid van bewoners bij: Kunnen alle bewoners van de Wielewaal nog terugkeren?