Waar gaat de overlast over?
Soms kun je overlast ervaren van je buren, omdat ze luidruchtig wonen. Of omdat je merkt dat de buren de woning niet gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Wat kun je doen?
Ervaar je weleens overlast van je buren? Harde muziek, kinderen die door het huis rennen, aanloop van familieleden of een blaffende hond kan je eigen woonrust verstoren. Wanneer dit af en toe voorkomt, is dit niet gelijk ernstige overlast. Als verschillende buren regelmatig onrust ervaren, dan wordt het tijd om er iets aan te doen.
Ga in gesprek met je buren. Bespreek je probleem. Veel mensen hebben niet door dat ze overlast bezorgen.
Overlast van buren? Wat kan je doen.
Een vriendelijk gesprek met je buren kan een probleem vaak oplossen. Vaak weten mensen niet dat ze hun buren tot overlast zijn. Het is dan niet fijn als je als bewoner gelijk je verhuurder op je dak krijgt om je op de situatie te wijzen. Belangrijk is dat je het probleem eerst met je buren bespreekt. Lastig? Tips en een stappenplan kunnen je hierbij helpen om dit op te lossen.
-
Stap 1 - bespreek het probleem met je buren
Belangrijk is dat je het probleem met je buren bespreekt. Lastig?
-
Gratis advies krijg je bij de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam: 088-3777666 (maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, gebruikelijke belkosten);
-
Bekijk de tips: Hoe kan ik het beste met mijn buren praten?;
- Hulpbehoevende buur
Misschien heb je een buur waarmee je niet gemakkelijk een gesprek kan voeren door sociale of psychische problemen. Wanneer dat het geval is dan kan je dat bij ons melden. Wij schakelen een hulpverlenende organisatie in. De juiste hulpverlener gaat dan op huisbezoek bij je buur om te kijken wat voor hulpverlening nodig is.
-
-
Stap 2 - Als je er samen niet uitkomt
Vinden jullie samen geen oplossing? Dan is buurtbemiddeling de volgende stap. Belangrijk is dat je hier allebei aan mee werkt. Wij kunnen buurtbemiddeling voor je regelen.
-
Stap 3 - Melding maken
Blijf je overlast houden? Houd dan een dagboek bij van de overlast. Als je inzicht hebt in hoe vaak welke overlast door wie wordt veroorzaakt, dan kunnen wij in gesprek gaan met de overlastgever en als dat nodig is juridische stappen ondernemen. Overlast melden?
-
Stap 4 - Juridische stappen
In het uiterste geval kan aan de rechter ontbinding van het huurcontract worden gevraagd. Dit gaat niet zomaar en is een langlopende procedure. Huurders zijn wettelijk namelijk goed beschermd. Het is daarom belangrijk zo veel mogelijk bewijzen van de overlast te verzamelen. Als het dossier voldoende bewijzen bevat, wordt er een juridische procedure gestart.
Overlast van de buurt
Overlast melden
Belangrijk om te weten
Overlast waarbij agressie, drugs en/of geweld wordt gebruikt, moet je altijd direct bellen met de politie en aangifte doen. Ga hiervoor langs bij het politiebureau of bel met het landelijke nummer 0900-8844. Dat kan ook anoniem via “meld misdaad anoniem” op 0800-7000.