Verwarming in de winter
Het is winter en dat betekent dat je verwarming weer volop nodig is. Het is belangrijk om je verwarming goed te controleren. Zo zorg je ervoor dat je huis warm blijft en je niet te veel betaalt voor je energie. In deze snelle gids beantwoorden we belangrijke vragen over hoe jij je verwarming checkt.
Hoe weet je welke verwarmingssysteem je hebt?
Niet alle woningen hebben hetzelfde systeem. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende systemen.
-
CV Ketel
De cv-ketel zorgt ervoor dat radiatoren van de centrale verwarming worden verwarmd en dat je warm water hebt. Je kunt de temperatuur in je woning bepalen door de thermostaat of Toon (Toon is een digitale thermostaat) in je woonkamer. Doet je verwarming en/of heb je geen warm water? Dan moet je het systeem met water bijvullen en de radiatoren ontluchten.
Ga je lange tijd van huis? Trek dan niet de stekker uit van de CV-ketel. Dit kan zorgen voor storing!
-
Blokverwarming
Bij blokverwarming staat één grote ketel op het dak van het woongebouw of in een algemene ruimte. Vanaf de ketel lopen buizen met warm water naar alle radiatoren in de woningen. Om zo de woningen te kunnen verwarmen. Voor warmwater is er een boiler en/of een geiser in de woning. Worden de radiatoren niet warm, dan moet je die ontluchten.
-
Stadsverwarming
Stadsverwarming is een netwerk van leidingen onder de grond. Door die leidingen stroomt warm water. Dat warme water wordt gebruikt om woningen (jouw woning) te verwarmen. Je hebt geen cv-ketel, boiler of een geiser in je woning nodig.
Worden de radiatoren niet warm of gedeeltelijk, dan moet je ze ontluchten.
-
Vloerverwarming
Het verwarmen van de ruimte gebeurt doordat er warm water stroomt door de buizen onder de vloer. Het warme water komt van de cv-ketel of warmwaterpomp. Wordt het niet meer warm dan moet je de cv ketel bijvullen en ontluchten
-
Moederhaard
Een moederhaard verwarmt alleen de woonkamer. De andere ruimtes worden verwarmd door radiatoren, die zijn aangesloten op de moederhaard. Worden de radiatoren niet warm, dan moet je ze ontluchten.
-
WKO-installatie
Let op: alleen bewoners van het Justus van Effenkwartier hebben een WKO-installatie.
Wat is een WKO-installatie en hoe werkt deze in het Justus van Effenkwartier?
Speelt de video niet automatisch af? Bekijk de video dan hier.
Kijk voor meer informatie over de WKO-installatie op de projectpagina van het Justus van Effenkwartier
Hoe ontlucht ik mijn verwarming?
Wordt je verwarming niet warm of heb je geen warm water? Je kunt dit probleem zelf makkelijk oplossen door de cv-ketel bij te vullen en de verwarmingen te ontluchten. Op de meeste cv-ketels zit een sticker waarop staat hoe je dat doet. Heb je meer uitleg nodig? Bekijk ons filmpje of lees onze folder.
Schimmel, luchten en ventileren
Te veel vocht in huis is niet gezond. Dat zorgt voor schimmel.
Meld het hier. Heb je last van schimmel in je woning?
Het klinkt misschien vreemd, maar ventileren helpt je stookkosten te verlagen. Frisse lucht zorgt ervoor dat je huis sneller warm wordt. Lucht en ventileer daarom altijd je huis, ook als je verwarming aan staat.
Onze klusvrouw Nadia laat je in het filmpje zien hoe je goed lucht en ventileert, en hoe je schimmel weghaalt. Of download onze leaflet voor meer informatie over gezonde lucht in huis.