Bij Stichting Krachtvrouwen Oude Westen staat de deur voor iedereen open
De stichting doelt op emancipatie binnen de Nederlandse samenleving, met name van vrouwen, door hun integratie, burgerschap en participatie te stimuleren. Gezelligheid is de stimulans. Op basis daarvan komen mensen met verschillende culturele achtergronden samen om onder meer te koken, cursussen te volgen en elkaar en buurtgenoten te helpen.
Bibi Bohab is een van hen. “Ik was bijna vijftig toen ik in 2005 uit Suriname naar Nederland kwam. Een vriendin deed me in 2010 kennismaken met Amina. Sindsdien help ik haar met allerlei activiteiten. Ik heb bijvoorbeeld bingo gedraaid. Zelfs liep ik mee in een modeshow. Toen voelde ik me heel trots! Ik heb ook alle cursussen hier gevolgd en leerde door alle ontmoetingen steeds beter Nederlands te praten. Nu mijn kinderen groot zijn, kom ik hier iedere dag om me niet eenzaam te voelen.”
Raghmè Azjadar heeft een vergelijkbare ervaring. “Als ik zin heb in gezelligheid, dan kom ik hiernaartoe en geef ik Amina de hulp die ze vraagt. Hier verbetert mijn Nederlands en heb ik vrienden, zoals Habibi, gemaakt. Van alle plekken waar ik naartoe kan, is deze het leukst!”
Haar viendin Habibi Koukou beaamt dat. “Sinds ik Amina ken door het praatje dat zij met mij begon in 2009, volg en help ik haar. Ik ben geholpen met cursussen hier, bijvoorbeeld bij de opvoeding van mijn kinderen. Gaandeweg leerde ik ook om open te zijn naar anderen, zodat ik nu veel makkelijker dan vroeger een praatje maak.”
Marion van der Heiden is een buurvrouw van de ontmoetingsplek. Zij vertelt: “Aanvankelijk hield ik me afzijdig, maar op veelvuldig aandringen van Amina stapte ik hier toch een keer naar binnen. Sindsdien blijf ik binnenstappen, omdat ik leuk vind hoe verschillende culturen hier bij elkaar komen. Meehelpen is gezellig en soms leer ik een nieuw recept.”
Wie bij Stichting Krachtvrouwen binnenwandelt, kan belanden in een cursus EHBO, een voorlichting over een bevolkingsonderzoek of andere leerzame bijeenkomst.
Bouwen aan vertrouwen
Door allerlei buurtbewoners aan te spreken, bouwde Amina in het Oude Westen een netwerk van mensen die elkaar steunen op. Daarin zit een grote groep die volgens wijknetwerker Tom Warnik voor de gemeente moeilijk bereikbaar is. Zijn taak als schakel tussen het stadsbestuur en de wijk is de belangen van wijkbewoners behartigen. Onderdeel daarvan is de beoordeling van subsidieaanvragen voor bewonersinitiatieven. “Ik help Amina met aanvragen voor allerlei evenementen en activiteiten ten gunste van de kwetsbaren, zoals bijvoorbeeld een sinterklaasfeest. Zij helpt mij om met hen contact te leggen. Zo heb ik met haar bezoekjes afgelegd om dekens uit te delen. Op die manier kreeg ik een concreet beeld van levens met armoede in deze wijk. Veel mensen die mij niet weten te vinden, kennen Amina. Zij heeft hun vertrouwen, hoort hun zorgen over de buurt en brengt hen bij elkaar om daarover te praten. Dat geeft mij de mogelijkheid om op één avond met tientallen wijkbewoners in gesprek te gaan, zoals laatst over de toename van daklozen. Nu Amina mij in de huiskamer van Stichting Krachtvrouwen aan hen heeft voorgesteld, hoop ik hen steeds vaker in het Huis van de Wijk te zien.”
Bart Bezemer, hulpverlener in wijkteam Centrum sinds 2017, merkt dat de stichting een belangrijke functie heeft als plek waar wijkbewoners hun persoonlijke problemen durven te bespreken. Het wijkteam zoekt oplossingen voor mensen die kampen met zaken zoals schulden, verslaving of huiselijk geweld. Soms vraagt de stichting Bart om hulp voor een bewoner. “Samen met de stichting ga ik dan in gesprek met die bewoner. Door de jaren heen zijn dankzij onze samenwerking huisontruimingen voorkomen en thuissituaties verbeterd. We hebben ook veel armoede aangepakt.”
Open deur
Hoewel de stichting zich het liefst bezighoudt met levens verrijken, heeft armoedebestrijding anno 2023 haar grootste focus. Behalve lessen verzorgt ze een warme plek en zes dagen per week een warme maaltijd. Daarvoor krijgt ze ingrediënten van Shareaty en koopt ze de rest van winkeliers in de buurt. In wisselende samenstellingen koken en eten vrouwen in haar keuken gerechten die zij waar nodig bezorgen. Mannen kunnen een diner afhalen. “We zijn voor iedereen!”, benadrukt de voorzitster.
Amina is blij met de ruimte die de stichting tot haar beschikking heeft. “Met veel mensen contact leggen en onderhouden, gaat heel makkelijk aan dit plein. Vanuit hier kijken we uit op spelende kinderen, rustende ouderen en allerlei voorbijgangers. Zij zien vaak onze deur openstaan. De ligging tussen verschillende basisscholen is ook heel handig. Dit is een perfecte plek!”
Stichting Krachtvrouwen Oude Westen is opgericht in 2010. Sinds 2017 is Josephlaan 62 het epicentrum van haar activiteiten.
Interesse in Maatschappelijk Ondernemen?
Voor informatie lees hier hoe jij met jouw bedrijf hiervoor kan aanmelden.