Iedereen verdient een thuis
Reguliere bewoners en mensen die hulp nodig hebben onder één dak: dat is de basis voor goed wonen in de Filtergebouwen. Een bijzondere combinatie voor Rotterdam. Dinsdagavond 4 februari was de start en werd het beheerconvenant getekend. Hierin staan de spelregels om bewoners goed en veilig te laten wonen. Iedereen die mee heeft geholpen was erbij: bewoners, gebiedscommissie, gemeente Rotterdam, CVD, Politie en Woonstad Rotterdam.
Onder leiding van Jenny Vermeeren, directeur Verhuur & Wijkbeheer bij Woonstad Rotterdam, werd dinsdagavond duidelijk dat deze samenwerking van bewoners en professionals een bijzondere oplossing is voor meerdere opgaves. Zoals het huisvesten van mensen die hulp nodig hebben om mee te komen in de maatschappij en het voorkomen van woonoverlast. “Geen business as usual”, aldus Inez Basten-Poppe, directeur-bestuurder van het CVD. In totaal huurt het CVD 30 van de in totaal 61 woningen. Deze 30 woningen zijn voor bewoners die hulp nodig hebben in de laatste fase van begeleid wonen. Zij krijgen een helpende hand van het CVD.
Extra aandacht
Bijzonder is dat de deur van het kantoor van het CVD op locatie openstaat voor alle bewoners. Als mensen gewoon even hun verhaal kwijt willen of een hulpvraag hebben dan kunnen ze daar altijd terecht. Of ze nu begeleid wonen of niet. Voor deze opzet is gekozen naar aanleiding van jaren van onrust en overlast door oudbewoners: “Met extra aandacht van en door verschillende organisaties voor alle bewoners moet het weer goed wonen zijn voor iedereen in de Filtergebouwen”, vertelt Martijn Kok, projectleider bij Woonstad Rotterdam.
Van opgave naar kans
Het bieden van een huis en thuis voor mensen die hulp nodig in Rotterdam is een opgave die vaak negatief in het nieuws komt. Er wordt samen met de bewoners en de omgeving gesproken om iedereen goed voor te bereiden op de komst van de nieuwe bewoners. “We hebben vertrouwen gekregen door de vele gesprekken die zijn gevoerd”, deelde een van de bewoners dinsdagavond. Er is een beheercommissie gevormd van bewoners en mensen van alle betrokken organisaties. Zij houden toezicht op het handhaven van de spelregels uit het beheerconvenant. “Door samen de schouders eronder te zetten, heb ik het volste vertrouwen in een goede start”, deelde gebiedscommissielid John van Assendelft.
Er wordt constant in de gaten gehouden hoe de aanpak verloopt. “De start van deze aanpak is een voorbeeld van hoe we in samenwerking met de bewoners, omwonenden, gebiedscommissie en professionals van een opgave een kans maken voor alle Rotterdammers. Iedereen verdient een thuis in onze stad.”, aldus Jenny Vermeeren.
Ook interessant
Lees meer over de geschiedenis van het wonen in de Filtergebouwen en het tot stand komen van deze aanpak.