Samen verbouwen in de Wolphaertstraat
De oude woningen aan de Wolphaertstraat in Oud-Charlois in Rotterdam-Zuid zijn helemaal vernieuwd. Nu zijn er 46 sociale huurwoningen en 6 maatschappelijke ateliers. Het bijzondere is dat Woonstad Rotterdam en de bewoners écht hebben samengewerkt. En dat zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt.
Samen met bewoners
Al vanaf het begin van de verbouwing hebben we met bewoners samengewerkt. En dat is bijzonder. ‘Als we dit samen gingen doen, wilden we met bewoners aan de tekentafel zitten’, zegt Fense Berkhof, projectmanager bij Woonstad Rotterdam. Samen hebben we een architect en een aannemer gekozen.
Als we dit samen gingen doen, wilden we met bewoners aan de tekentafel zitten.
Veel wensen van de bewoners zijn in het ontwerp gekomen. Een van die wensen was dat er maatschappelijke ateliers zouden komen. Dat zijn ruimtes waar kunstenaars kunnen werken en waar activiteiten voor de buurt georganiseerd kunnen worden. Maar ook materialen hergebruiken was een van de wensen.
Hergebruik van materiaal
De materialen voor de verbouwing kwamen overal vandaan. De keukens zijn gemaakt van oude keukens. De achtergevel is gemaakt van platen met een schoonheidsfoutje. Oude oventegels zijn hergebruikt. Maar ook glas van oude bushokjes en dakpannen. Zoveel materiaal hergebruiken heet ook wel circulair bouwen.
Het project werd dit jaar genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs won de derde plaats van de publieksprijs.
Zelf beheren
De verbouwing is afgerond. Nu kan de bewonersvereniging W1555 van start met het beheer: dat betekent dat zij zorgen voor de verhuur en leefbaarheid. De bewoners gaan dus zelf op zoek naar huurders. En ze zetten zich in voor de buurt, bijvoorbeeld in hun maatschappelijke ateliers. Daarmee zorgen ze voor woonplezier en een fijne straat. Oude bewoners en oude materialen, maar een nieuw begin!
Over de materialen
Meer weten over de materialen waarmee er is verbouwd? Bekijk hier:
- waar de keukens worden gemaakt;
- hoe de achtergevel is gemaakt van platen die eigenlijk weggegooid werden;
- of hoe broodbaktegels, dakpannen en bushokjesglas een tweede leven kregen.