Stichting Bont - Hoe Floor Brouwer haar wervelende onderneming startte
Tien jaar geleden studeerde Floor Brouwer ontwikkelingspsychologie. Als student werd haar gevraagd een meisje met een verstandelijke beperking een-op-een te begeleiden. Ze was wel toe aan een nieuwe uitdaging, dus ze zei ja, niet wetende dat dit het begin was van een wervelende onderneming: Stichting BONT.
Drie panden, vijftige jonge begeleiders voor zo'n hondervijftig jongeren
Stichting BONT ontgroeide na vier jaar hun studententwoningen van waaruit ze destijds opereerde. Dit voorjaar opende ze de deuren van hun derde pand. De volwaardige zorginstelling heeft nu drie panden in Kralingen, vijftig jonge begeleiders die vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week klaarstaan voor zo’n honderdvijftig jongeren met een verstandelijke beperking. De stichting biedt begeleiding in de vorm van activiteiten, uitjes en logeermogelijkheden.
Mijn credo als ondernemer? Houd vast aan eigenwijze plannen.
Unieke actieve aanpak
Mijn credo als ondernemer? Houd vast aan eigenwijze plannen.
Volgens Floor is hun actieve aanpak uniek en komen jongeren van heinde en verre om van de diensten gebruik te maken. Het uitgangspunt van Stichting BONT is simpelweg doen. Floor licht toe: ‘Het is echt niet onmogelijk om deze doelgroep nieuwe vaardigheden aan te leren. Wil je lunchen? Prima, dek dan zelf de tafel maar. Wij begeleiden met de handen op de rug.’
Ondernemer in de dop
Dat Floor zich ontpopt heeft als doener ontstond per toeval. Er was vraag en haar aanpak bleek te werken. Haar credo als ondernemer? Houd vast aan eigenwijze plannen. Trots is ze op het feit dat de stichting bestaat én dat het loopt. Want het is nogal wat om een zorginstelling - met alle regelgeving van dien - draaiende te houden. En natuurlijk heeft Floor toekomstplannen, namelijk het openen van een studentenhuis voor deze doelgroep.
Wij kozen weer voor Kralingen. Het is goed bereikbaar en de wijk biedt een fijne mix aan bewoners.
Flinke verbouwing
De intrek van haar eerste pand in Kralingen duurde langer dan verwacht. Dat kwam omdat het pand voor intrek flink verbouwd moest worden én vanwege de nodige regelgeving die hierbij kwam kijken.
Doorgroeien naar een groter pand
Inmiddels gesetteld groeide Stichting BONT gestaag verder. Na het tweede pand, ontstond er vraag naar nog een extra pand. ‘En dan graag weer in Kralingen. Er wonen hier veel studenten, het is goed bereikbaar en de wijk biedt een fijne mix aan bewoners.’ Opnieuw was er behoorlijk wat onderhoud nodig aan het pand op de Oostzeedijk Beneden: het project liep wederom vertraging op. ‘Het was een lange zit, maar nu zijn we ontzettend blij met deze locatie. Het contact met Donald Spanjer, onze contactpersoon bij Woonstad, was overigens prettig. Mijn advies voor andere ondernemers? Houd vol, het proces kan zomaar ineens langer duren dan verwacht.’
Ook op zoek naar een bedrijfsruimte?
Bekijk ons huidige aanbod bedrijfsruimtes.
Maatschappelijke initiatieven verdienen een plek in de stad. Is jouw organisatie onmisbaar in de wijk? Meld je aan! Samen kijken we naar wat voor jou een betaalbare en geschikte oplossing is.