Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Verbetering van de Simonsblokken op Zuid op de helft

Renovatie met bijzondere vorm van asbestverwijdering
17 mei 2022
Veiligheid Verbouwen en onderhoud

In de Simonsblokken in Feijenoord pakken we 490 woningen aan. Het werk is gestart in september 2021 en is nu ongeveer op de helft. Er komen nieuwe keukens, badkamers en toiletten waar het nodig is. Er wordt ook asbest verwijderd. Dit gebeurt op een bijzondere manier.

Simonsblokken_asbest_verwijderen.png

Asbest werd tot 1994 veel gebruikt in de bouw. Nu is het verboden, omdat ermee werken niet goed is voor de gezondheid. We hebben de woningen in de Simonsblokken onderzocht en halen het asbest op een veilige manier weg. Dit doet het bedrijf Milieu IJmond.

Veilig asbest verwijderen

Projectleider Techniek Achmed Madani heeft onderzocht hoe we het asbest kunnen verwijderen (dat noemen we ook wel saneren). Samen met Milieu IJmond, dat het asbest gaat verwijderen, heeft hij een aanpak bedacht. Achmed: “In deze woningen zit amosiet, dat is de gevaarlijkste vorm van asbest. Het is niet makkelijk om dit weg te halen. Wij hebben een manier van werken bedacht waarop je dit asbest weg kunt halen met zo weinig mogelijk risico voor de gezondheid. Tóch controleren we het werk alsof het om een groot risico gaat. We zijn dus eigenlijk extra streng op onszelf. Zo weten we zeker dat het veilig is voor de aannemer en de bewoner.”

Niet alleen controleren we onszelf. Ook de arbeidsinspectie van de rijksoverheid is langs geweest voor een controle. Zij hebben gezien dat het asbest veilig volgens plan werd verwijderd.

100% asbestvrij

Faysal Iqachoura is als Projectleider Techniek verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden om het asbest te verwijderen en de woningen te verbeteren. Faysal: “Er zit ook asbest in de vensterbanken. Dit is van het materiaal chrysotiel, een minder gevaarlijk soort asbest. Deze vensterbanken worden ook verwijderd.”

Bekijk het filmpje om te zien hoe we het asbest verwijderen.

Nieuwe toiletten, keukens, badkamers

Wij kijken bij alle bewoners naar het toilet, de badkamer en de keuken. Als het nodig is, dan worden deze vervangen. Bewoners mogen zelf de kleur van de keuken kiezen. Tijdens het werk kunnen ze de douche, keuken en het toilet niet gebruiken. Maar er is een lege woning waar bewoners de douche en het toilet kunnen gebruiken. Aan het einde van elke werkdag wordt de wc-pot teruggeplaatst.

Spullen beschermen

Bij sommige bewoners is het werk al gedaan. Een aantal bewoners hebben veel last gehad van stof tijdens het werk. Het was niet voor iedereen duidelijk dat zij zelf hun spullen moesten afdekken met plastic. Daarom hebben we de aannemer gevraagd om hier vanaf nu extra op te letten. Bewoners kunnen van de aannemer afdekplastic krijgen om hun spullen te beschermen. We adviseren om dit te gebruiken, dat scheelt een hoop schoonmaakwerk achteraf.

Planning

Al het werk moet voor het einde van het jaar klaar zijn. We houden bewoners op de hoogte van de planning.

Het Simonsterrein was het eerste stadsvernieuwingsproject in Rotterdam onder de naam 'Bouwen voor de buurt'. Het werd in de jaren 70 ontwikkeld samen met de Bewonersorganisatie Feijenoord. De woningen zijn gebouwd op het oude industrieterrein van scheepssloopbedrijf Simons en hebben uitzicht op de Maas. Het oude haventje (Feijenoordhaven) mocht blijven en er werd een loopbrug overheen gelegd, zodat je kon (en nog steeds kunt) doorlopen langs het water. De binnenterreinen tussen de woongebouwen zijn voor een groot deel openbaar groen.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.