Woonstad Rotterdam kiest voor sloop en nieuwbouw aan de Oost-Sidelinge
En we leggen graag uit waarom. Waar gaat het over? Aan de Oost-Sidelinge in Overschie staan vier flats uit 1948 met volgens sommigen cultuurhistorische waarde. De in totaal 144 woningen zijn voorbeelden uit de wederopbouwperiode van systeembouw met schokbeton. Ook bevat de gevel karakteristieke betonnen ornamenten.
Slechte kwaliteit
Ondanks het onderhoud in de afgelopen 70 jaar is de bouwtechnische staat van de flats nu slecht, net als de kwaliteit van wonen. De woningen zijn klein en gehorig, de plattegronden zijn niet van deze tijd en hebben energielabel F. De woningen kampen ook met ernstige overlast van geluid en fijnstof. Dat komt doordat ze op zeer korte afstand van de snelweg A13 liggen. Iedereen is het erover eens dat er iets met deze woningen moet gebeuren.
Bewoner centraal
Woonstad Rotterdam heeft de afgelopen jaren meerdere mogelijkheden onderzocht, van verschillende vormen van behoud tot sloop/nieuwbouw. We hebben alle factoren tegen elkaar afgewogen: kwaliteit van wonen, duurzaamheid, cultuurhistorische waarde en de kosten. Daarbij zetten wij de bewoner centraal: welke aanpak levert de beste woningen op, wat betreft wooncomfort en gezondheid? Sloop/nieuwbouw bleek de beste oplossing.
Extern advies
Bij onze afwegingen hebben deskundige externe partijen ons geadviseerd over de vraag of de flats behouden konden worden. Renovatie dus, in plaats van sloop/nieuwbouw. Zo liggen er onderzoeksrapporten en berekeningen over de technische conditie, de constructieve eigenschappen, de kwaliteit van de balkons en asbest. Experts op het gebied van schokbeton van de TU Delft adviseerden ons over het behoud van de gevelelementen. Renovatie bleek de duurste en minst duurzame oplossing. Daar bovenop levert deze niet de gewenste woonkwaliteit op. Alleen bij sloop/nieuwbouw kunnen we maatregelen treffen voor een veilige, gezonde, duurzame woning.
De toekomst
Uitgangspunt bij de nieuwbouw is een combinatie van maximale woonkwaliteit voor bewoners met behoud van cultuurhistorische elementen en hergebruik van materialen. Een uitdaging in de ontwerpopgave daarbij is de ligging nabij de snelweg en de gevolgen voor lucht- en geluidskwaliteit. Ook wordt een oplossing gezocht voor het hergebruik van de opvallende gevelelementen van de flats. Tijdens het slopen proberen we de gevelplaten intact te verwijderen, zodat ze een plek kunnen krijgen in de nieuwbouw. Maar het belangrijkste is dat toekomstige huurders in een gezonde en comfortabele huurwoning kunnen wonen.