Wij willen een bijdrage leveren aan het afremmen van klimaatverandering. Daarbij vinden we het belangrijk dat elke Rotterdammer betaalbaar en comfortabel kan wonen. Nu en in de toekomst. Daarom investeren wij als woningcorporatie in het duurzaam en toekomstbestendig maken van onze woningvoorraad. Door woningen aardgasvrij te maken, goed te isoleren en door zelf duurzame energie op te wekken, brengen we onze CO2-uitstoot verder terug. Tegelijkertijd zorgen we voor fijne en comfortabele woningen. Met een lage energierekening. Zo houden we wonen betaalbaar.
Natuurlijk is nog niet iedere woning meteen morgen optimaal geïsoleerd en aardgasvrij. Ook hebben we nog lang niet alle daken vol gelegd met zonnepanelen voor groene energie. We hebben meer dan 50.000 woningen in bezit. Het is een grote operatie die de komende jaren gaat duren. Als vooruitstrevende woningcorporatie zijn we alvast begonnen. Uiteindelijk willen we in 2050 helemaal CO 2-neutraal en aardgasvrij zijn. Daarmee voldoen we aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Én aan de woonwensen van onze huurders.
Het bredere plaatje: waarom Woonstad in duurzaamheid investeert
Door onze woningvoorraad duurzaam te maken, dragen we ons steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Dat is nodig om onze planeet leefbaar te houden. Op dit moment komt er door olie- en gasgebruik te veel CO2 in de lucht. Daardoor stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Ook gebruiken we te veel materialen, waardoor we de aarde verder uitputten. Als iedereen op de wereld zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, hebben we drie aardes nodig. Dat kan natuurlijk niet.
-
Regenbuien, hitte, zeespiegelstijging
Iedereen merkt vandaag de dag de gevolgen van klimaatverandering. Ook wij in Rotterdam. Denk aan de hevige regenbuien, waardoor straten onder water komen te staan. En denk aan de extreem hete periodes in de zomer, waardoor het bijna niet uit te houden is in de stad. Daarbij maakt de ligging aan zee onze stad extra kwetsbaar voor zeespiegelstijging.
-
Klimaatakkoord
Actie is nodig. In het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 is afgesproken dat de opwarming van de aarde wordt beperkt. In Nederland is ook een klimaatakkoord gesloten, met afspraken voor ons land. Het terugdringen van de CO2 uitstoot is een belangrijk onderwerp in ons klimaatakkoord.
-
Terugdringen van CO2-uitstoot
De bouwsector en alle gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in Nederland. Dat komt onder andere doordat koken en verwarmen nog op gas gebeurt. En doordat er veel materialen worden geproduceerd en gebruikt. Door woningen duurzamer en aardgasvrij te maken, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. En daarmee aan het tegengaan van klimaatverandering. Woonstad Rotterdam streeft naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Lees hieronder meer over wat we doen om dit doel te bereiken.
Hoge Energieprijzen
We krijgen veel reacties van bezorgde bewoners over het betalen van hun rekeningen en het isoleren van hun woning. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met het hulpaanbod en uitleg over wat wij doen.
Overzicht hulpaanbod
Wat moet een woningcorporatie aan Duurzaamheid doen?
Meer weten?
Voor verdere vragen kun je contact met ons opnemen:
Recente projecten
-
-
4 februari 2021 - Duurzaamheid
Pendrecht aardgasvrij
Heel Rotterdam neemt vóór 2050 afscheid van aardgas. Dat betekent dat we de huizen en gebouwen op een andere manier…
-
-
-
6 maart 2024 - Duurzaamheid
Werken aan een gezonde en duurzame stad voor nu en in de toekomst
-
-
-
28 september 2021 - Duurzaamheid
Energie Challenge Actueel
In 2050 zijn de 7 miljoen huizen in Nederland van het aardgas af, zo is in het Klimaatakkoord afgesproken. Woonstad…
-