Energietransitie bij Zondag met Lubach
Afgelopen zondag ging het bij Zondag met Lubach over het aardgasvrij maken van woningen. Hij vroeg zich terecht af of we in Nederland wel de juiste dingen doen. Om klimaatverandering tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren, zullen we anders om moeten gaan met energie. Wij doen dat door onze huizen energiezuinig te maken.
Wat is de energietransitie?
Om klimaatverandering tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren, moeten we anders omgaan met energie. Wij doen dat door onze huizen energiezuinig te maken. Iedereen moet bijdragen aan de energietransitie. Dat lukt niet van vandaag op morgen. Dat gaat stap voor stap. Daarom heet het ook ‘transitie’. Het uiteindelijke doel is dat we energieneutraal leven, maar om daar te komen moeten we ons energiegebruik en de energieproductie veranderen.
Ruim 900 woningen aardgasvrij in 2019
We hebben 55.000 woningen. Die kunnen we niet in een keer energiezuinig maken. Vorig jaar hebben we meer dan 900 woningen aardgasvrij gemaakt, in de meeste gevallen door ze aan te sluiten op restwarmte. Dat is warmte uit de Rotterdamse havenindustrie die wordt gebruikt om woningen en water te verwarmen. Nieuwbouwwoningen zijn wettelijk verplicht om aardgasvrij te zijn. Zo zorgen we er voor dat al onze woningen zuiniger worden.
Haalbaar en betaalbaar
We maken onze woningen niet koste wat kost aardgasvrij. Het moet voor Woonstad en vooral voor onze huurders wel betaalbaar blijven. We kiezen voor maatregelen die zorgen dat je voor je energiekosten niet duurder uit bent en er liefst zelfs voor zorgen dat je geld bespaart – en anders doen we het niet. Dat zorgt ervoor dat we onze projecten niet altijd aardgasvrij opleveren. We kijken dan of we met andere mogelijkheden en isoleren toch kunnen besparen.
Isoleren
De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom is isoleren de beste maatregel. We richten ons daarbij als eerste op slecht geïsoleerde woningen met een E, F of G label. We investeren ook in het isoleren van nieuwe woningen. Als we onderhoud uitvoeren bij onze woningen dan isoleren we ook waar dat kan en nodig is.
Warmtenet, warmtepomp of andere oplossingen
Het warmtenet speelt in Rotterdam een belangrijke rol in de energietransitie. De meeste woningen die we aardgasvrij maken, sluiten we aan op het warmtenet. Als woningen niet aangesloten kunnen worden op restwarmte kiezen we soms voor alternatieven, bijvoorbeeld een warmtepomp. Naarmate de jaren verstrijken, gaan we in Nederland ook steeds meer energie opwekken uit zon en wind in plaats van gas.