Protest voor kantoor Woonstad over de Violier- en Rozemarijnstraat
Woensdagmiddag protesteerden voor ons hoofdkantoor tien bewoners uit de Violier- en Rozemarijnstraat, samen met actievoerders van de FNV en andere demonstranten. Aanleiding was de voorgenomen sloop van 51 sociale huurwoningen in deze straten. Op deze plek bouwen we minimaal evenveel sociale huurwoningen terug. Open Rotterdam, Hart van Nederland en RTV Rijnmond maakten hierover nieuwsberichten.
Waarom willen we deze woningen slopen?
Iedere drie jaar doen wij onderzoek naar de technische kwaliteit van onze woningen. In 2019 vonden we problemen in de 51 woningen van de Violierstraat en Rozemarijnstraat. Op basis daarvan gingen we met de bewoners in gesprek en deden we aanvullend onderzoek naar de funderingen, zwam onder de vloeren, tocht en vocht en andere bouwtechnische onderdelen. De opstapeling van problemen zorgt ervoor dat wij een nieuwe ingrijpende renovatie niet meer verantwoord vinden. Deze verouderde woningen zijn echt aan hun einde, na ruim 100 jaar bewoning en diverse renovaties. Daarom willen we de woningen vervangen door nieuwe, toekomstbestendige woningen.
Bewoners raadplegen en meenemen
Met nieuwsbrieven en tijdens de eerste bewonersbijeenkomst hebben we bewoners geïnformeerd over de resultaten van ons onderzoek en gevraagd of zij ondersteuning wilden bij het oprichten van een bewonerscommissie. Er was helaas geen animo voor een bewonerscommissie. We hebben ook een enquête uitgestuurd om de bewoners te bevragen die niet bij de eerste bijeenkomst waren. Daaruit kwam dat een groot deel van de bewoners geen moeite heeft met sloop- en nieuwbouw en daar zelfs de voorkeur aan geeft boven renovatie. Wél met de opmerking dat velen graag in de buurt willen blijven wonen in een goede andere sociale huurwoning. Dat snappen we. Als je al jaren in dezelfde woning en buurt woont, ligt daar ook je levensgeschiedenis. Je thuis is onderdeel van je identiteit. Wij gaan daar niet lichtvaardig mee om. Ondanks dat er geen bewonerscommissie is, gaan en blijven we wel met bewoners in gesprek. Dat doen we via bewonersavonden, spreekuren, nieuwsbrieven en persoonlijk contact via email en telefoon.
Woonstad bestuur en Klantenraad
Inmiddels heeft het bestuur van Woonstad Rotterdam een voorkeur uitgesproken om de 51 woningen te slopen en er minimaal eenzelfde aantal sociale huurwoningen voor terug te bouwen. De Klantenraad (die de Woonstadhuurders vertegenwoordigt) heeft ons advies gegeven op de sloop- en nieuwbouwplannen. Zij zien ook de noodzaak van sloop en zijn blij dat er weer sociale nieuwbouwwoningen terugkomen.
Omdat er geen bewonerscommissie is heeft de Klantenraad ons geadviseerd bij de besluitvorming. Wij hebben met bewoners en de Klantenraad afgesproken dat wij een maximale inspanning leveren om bewoners te herhuisvesten op een plek waar zij graag willen wonen. Uit eerdere projecten blijkt dat in de meeste gevallen te lukken.
Contact met bewoners
Tussen 2019 en 2022 hebben we meerdere spreekuren en voorlichtingsbijeenkomsten gehouden en bewoners regelmatig persoonlijk, telefonisch en per mail te woord gestaan. De Klantenraad adviseerde ons vooral het gesprek met de bewoners op te blijven zoeken. Dat hebben we gedaan en doen we nog steeds. Op de laatste bewonersavond (vorige week woensdag) spraken we weer 18 bewoners. Tot onze spijt kunnen we vijf bewoners niet bereiken: zij weigeren tot nu toe ieder contact.
Wij zijn transparant naar bewoners, spreken hen bijna dagelijks en begrijpen wat voor impact zo’n stevige ingreep heeft op hun leven. We nemen de tijd om het gesprek over hun woonwensen goed te voeren en zo goed mogelijk aan hun wensen tegemoet te komen. Huurders die recht hebben op een sociale huurwoning krijgen van ons een goed aanbod voor een andere sociale huurwoning. Ook huurders die geen recht meer hebben op een sociale woning wordt een goed aanbod gedaan.
Sloop is geen makkelijk besluit
Sloop en nieuwbouw is een beslissing die we niet licht nemen. Veel bewoners in de Violier- en Rozemarijnstraat hebben geen moeite met sloop en nieuwbouw, zolang we maar goed rekening houden met hun wensen bij het vinden van een nieuwe woning. Nieuwbouw heeft ook onze voorkeur, omdat we zo kwalitatief veel betere woningen kunnen terugbouwen. Als we zouden kiezen voor renovatie, dan zou dat ook ingrijpende gevolgen hebben voor onze bewoners. Een deel van de bewoners zal hiervoor alsnog moeten verhuizen. De woonkwaliteit die nog bereikt kan worden met renovatie is niet toekomstbestendig: het gebouw is op en zal op termijn alsnog gesloopt moeten worden.
Algemene woondiscussie en onjuiste informatie
Rotterdam heeft een tekort aan goede, betaalbare woningen. Het verbeteren en betaalbaar houden van onze woningen staat daarom hoog op onze agenda. Het gaat in de Violier- en Rozemarijnstraat om het vernieuwen van de woningvoorraad, door oude, versleten woningen te vervangen door nieuwe sociale huurwoningen. We bouwen 51 sociale levensloopbestendige woningen terug.
De sloop begint niet eerder dan rond de zomer van 2024. Berichten van anti-sloopactivisten en in de media dat bewoners 'eind dit jaar hun huis uit worden gesmeten/gejaagd’ zijn dan ook nergens op gebaseerd. Wel zorgen ze voor onnodige verwarring en onrust onder de bewoners. Laten we het bij de feiten houden en samen de maatschappelijke discussie blijven aangaan om meer betaalbare woningen in Rotterdam te kunnen bouwen.